keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Samsung Pleomaax S2-500b - kailottimet

Uusi rompe!


Vanhat hyvin palvelleet oleskeluhuoneen kailottimet saivat lähtökäskyn ja uuden hyvän kodin. Tilalle pitikin sitten hommata tiukalla budjetilla jotakin televisionin muovista ääntä parantavaa laastaria. Hiukan netinsyövereitä tutkineena päädyin sitten Samsungin alaisen Pleomaxin S2-500b-ratkaisuun. Kyseessä on siis periaatteessa traditionaali "tietokone"-kaiutin paketti, jossa sulosointuja tarjoilee kaksi pientä satelliittia ja subwooferi. Ja tästähän ei tietoa juuri löytynyt, joten varsin järkevä vaihtoehto. No hintaa oli alle 50 euroa ja 2 vuoden takuu, miksi ei?

Rakenne


Pääsyy siihen. miksi näihin päädyin, oli niiden kotelomateriaali: PUU! Jo pakettia kaupassa nostaessa tunsi vakuuttavaa painon tunnetta käsivarsilla, mikä on kaiuttimien kannalta aina hyvä merkki. Ja jämäkäthän ne olivat. Tähän asti en ole näissä halpispaketeissa törmännyt vastaavaan laaduntunteeseen ja ulkonäkökin on kevyen hifistynyt ja pelkistetty. Kaiuttimet näyttävät oikeilta kaiuttimilta, mikä on tässä luokassa harvinaista. Ne istuvatkin todella mukavasti television sivuille, subbari menköön piiloon. Tähän kun lisätään muutama aivan loistava oivallus johdotusten ynnä muitten pikkujuttujen puolella, on muilla valmistajilla vähän opittavaa.

Ensimmäinen hieno seikka on kaiuttimien jalat, jotka ovat hiukan kumimaiset. Tämä demppaa värähtelyjä pöytään ja vähentää ylimääräisiä kuminoita. Satelliiteista lähtee molemmista omat pitkät johdot bassokailottimen vahvistimelle, jotka on toteutettu rca-liittimillä. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat helposti jatkettavissa ja myös muiden vastaavien kanssa yhteensopivia. Käsittämättömän kätevää.

Kailottimien äänentuotannosta vastaavat satelliittien 3 tuumaiset ja basson 5 tuumainen elementti. 3 tuumaa on tällaiselle setille kunnioitettava luku, 5 tuumaa peruskauraa. Isot elementit antavat mukavan säväyksen ulkonäköön ja antavat hiljaisen lupauksen asiallisesta keskikaistan toistosta.

Paketissa tuli myös langallinen kauko-ohjain, joka on paras tähän asti, mihin olen törmännyt. Ensinnäkin sen pohja on kumimaista materiaalia, joka estää liukastelua pöydällä. Säädin on iso pyöreä levy, jota on todella luontevaa pyörittää. Lisäksi se on jämäkän ja tarkan oloinen. Kaukosäätimestä löytyy paikat aux-liittimelle ja kuulokkeille. Itse säädin on johtoineen irrotettava ja standardi 3,5mm-plugeilla toteutettu, mikä tarkoittaa sitä että sitä ei ole pakko käyttää. Oi miksi kaikki eivät toteuta tätä näin?? Volyymin säätö onnistuu myös bassokailottimen takaa.

Subwooferissa ei ole mitään ihmeellistä. Siitä lähtee virtajohto ja löytyy paikat muille johdoille, jonne voi näitä tökkiä. Lisäksi on säädöt äänenvoimakkuudelle ja basson tasolle. Rakenne seuraa satelliittien laadukasta viimeistelyä.

Ainoat narinan aiheet löytyvät elementeistä, joita ei ole suojattu mitenkään. Hieman jännittää miten lapsiperheessä näille käy... Toinen hieman hankala juttu on kytkimen sijoitus bassokailottimen taakse. Tämän ajattelin ratkaista kaukosäädettävällä virtapistokkeella.

Ääni

Vaikka kyseessä olisi kuinka mukavan näköinen ja tuntuinen rompe, on kailottimissa tärkein ominaisuus kuitenkin itse ääni. Ensiajatukset olivat hiukan pettyneet, kun kuuntelin musiikkia yösyömmellä hiljaisella voimakkuudella. Äänen ylärekisteri on hiukan pistävä ja alapäässä on masentavaa kuminaa. Sitten muistin, että tehtaan pölyt ovat tuskin vielä edes asettuneet, joten pitää antaa kaverille vähän aikaa aueta.

Ja aukenemisaikaa on nyt annettu puolisen vuotta. Kaiuttimien soundi on ihan asiallinen, yläpää on rauhoittunut ja alapää ei enään juuri kumise turhia. Toki bassopuoli on harmittavan yksinuottinen, mutta verrattuna kuulemiini budjetti-2.1-setteihin silti parhaasta päästä. Keskitaajuudet ovat ehkä hiukan kovahkot, joka korostuu sähkökitaroiden ruoskimista kyylätessä. Stereokuva ei ikävä kyllä aivan täydellisesti avaudu, mutta tuskin kohderyhmää häiritsee juuri... Äänenpainekin jää odotetulle tasolle, mutta nämä onkin tarkoitettu kevyeen kotikäyttöön.

Lopputulema


Kaiken kaikkiaan kaiuttimia on ihan miellyttävä kuunnella koneella murjottaessa. Television kanssakin kevyesti toimivat, mutta leffahirmut jäävät nuolemaan mitä nyt sattuvat nuolemaan. Samaa nuolevat myös hifistit.

Sen sijaan hellasäröä nämä tuskin tuottavat sietämättömiä määriä, sen verran kivat pikku matolaatikot on kyseessä. Myös käytettävyydeltään mainiot kapistukset, varsinki johdotus ja "kaukosäädin" on toteutettu esimerkillisesti. Ainoa isompi miinus tulee virtanapin survomisesta subbarin kylkeen.

Jos tarvitsee ihan hyvän kuuloista ja nättiä pikkusettiä, niin kimppuun vain. Hinta-laatusuhde on todellakin kohdallaan näissä kaiuttimissa.

Rompeblogi suosittelee varauksella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti